Over Quaternuum

Katern znw. v., nnl. <mlat. Quaternio, quaternus, quaternuum 'vier samengevoegde bladen' (Jan de Vries, Nederlands Etymologisch Woordenboek, 1971). 

Een goed boek verdient een mooie band. Het is een credo dat ik als jonge geschiedenisstudent na scha en schande omarmde. Om wat geld te besparen kocht ik boeken in slechte staat. Ik was toch enkel geïnteresseerd in de inhoud. De aanblik van deze gehavende strijdmakkers wakkerde al snel een diepere interesse in het boek aan. Ik vroeg me af hoe deze boeken in hun oude glorie hersteld konden worden. Een nieuwe roeping was geboren.

Na het lezen van enkele handboeken trok ik naar de Brabantse Boekbindersgilde. Daar werd met stages en workshops de basis van mijn ambacht gelegd. Al snel ging ik echter op zoek naar meer. Ik schreef me in voor de lessen aan het Mechelse Instituut voor Kunst en Ambacht, waar ik me vervolmaakte onder de ervaren vleugels van Françoise Bausart. Maar boekbinden is een leven lang leren. Ik blijf me bijscholen en uitdagen door deel te nemen aan workshops en masterclasses in binnen- en buitenland en ik engageer me bij de Stichting Handboekbinden (NL) en de Amis de la Reliure d'Art (BE).

Uit dit alles ontkiemde eind 2021 Quaternuum. Gedurende vele jaren genoten mijn vrouw en ik van het bruisende leven in de hoofdstad. Een klein maar fijn appartement in Laken was een warme thuis. Mijn atelier bevond zich hier in, op, onder, achter en voor onze kasten, sofa en bed. Dit alles tot grote ergernis van mijn immer begripvolle wederhelft. Na onze verhuis naar het landelijke Schelle - waar de Rupel zich bij de Schelde voegt - vond de boekbinderij een onderkomen in het bijhuis in onze tuin. Waar ooit een visboer zijn zilte waren versneed en waar vervolgens een osteopate spreekuur hield, daar mag ik nu met veel liefde en passie aan boeken werken. Een prachtige houten werkbank zingt de eerste stem, geflankeerd door het ritme van de slagpers, de kneeppers en de kartonschaar. 

Maar genoeg over mij. Wat brengt jou hier? Neem een stoel, vlij je neer en kijk gerust even rond. En voor ik het vergeet: welkom bij Quaternuum!

 

Boris Horemans